ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΧΟΛΗ ΤΥΦΛΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – Ο ΗΛΙΟΣ ΠΟΥ ΔΥΕΙ


Με έκπληξη και αγανάκτηση διαπιστώνουμε τις τελευταίες ημέρες την πρόθεση της κυβέρνησης δια μέσου του Υπουργείου Υγείας για την υπαγωγή του Ιστορικού Ιδρύματος της Σχολής Τυφλών Θεσσαλονίκης «Ο ΗΛΙΟΣ» στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) Καλλιθέας, με το νομοσχέδιο «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις» όπως αυτή φαίνεται από ανακοινώσεις της ΕΣΑΜΕΑ, της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, οι οποίοι πανηγυρίζουν αβασάνιστα εκφράζοντας κυβερνητικά συμφέροντα σαν γνήσιοι διαχειριστές του κρατικοδίαιτου συνδικαλισμού. Δεν κράτησαν δυστυχώς ούτε τα προσχήματα για την διατήρηση των κεκτημένων του Ιδρύματος – προνοιακό κομμάτι για όλες τις ηλικίες και εκπαίδευση νεοτυφλωθέντων άνω των 18 ετών – αφού όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν «…Εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη αυτή, την οποία θεωρούν
επιτυχία της άψογης συνεργασίας της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και των
φορέων της αναπηρίας…».
 Η Πολιτεία, τα Ιδρύματα και ο συνδικαλισμός των τυφλών διαχειρίζονται εκατομμύρια στο όνομα τους δίχως όμως ποτέ ο τυφλός να γίνεται αποδέκτης των υπηρεσιών που όλοι επικαλούνται ότι προσφέρουν.
 Από το 1983 όλοι οι αγώνες και οι θέσεις όλων των φορέων των τυφλών μιλούσαν για ίδρυση αυτόνομου ΝΠΔΔ με  έδρα την Θεσσαλονίκη. Η κυβέρνηση έρχεται αιφνιδιαστικά σήμερα να φέρει με σχέδιο νόμου την κατάργηση του αυτόνομου ιστορικού ιδρύματος της Σχολής Τυφλών Θεσσαλονίκης «Ο ΗΛΙΟΣ», ενσωματώνοντάς το ως παράρτημα του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών.
 Η Πολιτεία με προφορικές υποσχέσεις τα τελευταία 10 χρόνια μιλούσε για την δημιουργία ενός ενιαίου φορέα, ο οποίος και θα χαράζει την κεντρική πολιτική των 2 ανεξάρτητων κέντρων (ΚΕΑΤ και ΣΧΟΛΗΣ ΤΥΦΛΩΝ) με τις ιδιαιτερότητες του κάθε ενός όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί στο πέρασμα των χρόνων.
 Η αντίθεση όλων των φορέων εδώ και 30 χρόνια όπως αυτή φαίνεται μέσα από τις γραπτές τους θέσεις, σχετικά με την συγχώνευση έγκειται στα παρακάτω:
 Το ιστορικό ίδρυμα της Θεσσαλονίκης καλύπτει ανάγκες ατόμων με προβλήματα όρασης από την νηπιακή έως και την τρίτη ηλικία, σε αντίθεση με την λειτουργία του ΚΕΑΤ, στο οποίο μετά την ενηλικίωσή τους στην κυριολεξία τα άτομα με προβλήματα όρασης μένουν στον δρόμο. Εκτός αυτού είναι ο μόνος προνοιακός φορέας στην Ελλάδα ο οποίος δέχεται και νεοτυφλωθέντα άτομα άνω των 18 ετών για εκπαίδευση και προστασία στις εγκαταστάσεις του οικοτροφείου του. Η «άψογη συνεργασία της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και των Φορέων της αναπηρίας» δεν φρόντισε να αναφερθεί ούτε σε μία παράγραφο του σχετικού νομοσχεδίου για το πώς οι συγκεκριμένες υπηρεσίες που προσφέρει το ίδρυμα της Θεσσαλονίκης θα διασφαλιστούν.
 Με την συγκεκριμένη λοιπόν απόφαση έρχεται η κυβέρνηση και αντί να δείξει το πραγματικό ενδιαφέρον για την αναβάθμιση των 2 φορέων με υλικοτεχνική υποδομή, ανθρώπινο δυναμικό και θεσμικά, εντέλει με «μπακαλίστικη» λογική συμπηκνώνει τα 2 προβλήματα σε 1, ενεργώντας εντελώς τεχνοκρατικά και αγνοώντας τον ανθρώπινο παράγοντα, που στην συγκεκριμένη περίπτωση έχει να κάνει με άτομα με αναπηρία.
 Φαίνονται λοιπόν ξεκάθαρα οι επιταγές του ΔΝΤ και του καπιταλιστικού συστήματος για την συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους που με τις οποιες δυσκολίες και αδυναμίες είχε διαμορφωθεί μέσα από κατακτήσεις τον 20ο αιώνα.
 Η Ε.Τ.Β.Ε. «Ο ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ ΜΠΡΑΪΓ» οφείλει να διασφαλίσει τα κεκτημένα του Ιδρύματος της Σχολής Τυφλών Θεσσαλονίκης μα πάνω απ’όλα των τυφλών της χώρας μέσα από συνεχιζόμενους αγώνες. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στον Γενικό Γραμματέα κ. Νικόλαο Μουζακίτη στο τηλέφωνο 6973842450.



Για το Δ.Σ,


      Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                         Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΟΝΤΙΚΗΣ                                                                 ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΟΥΖΑΚΙΤΗΣ

Τελευταία Ενημέρωση (Τρίτη, 25 Ιανουάριος 2011 11:35)