Παρακάτω θα βρείτε επιστολή της Ένωσης Τυφλών Βορείου Ελλάδος "Ο Λουδοβίκος Μπράϊγ", σχετικά με την απόφαση αποκλεισμού τυφλών σπουδαστών άνω των 18 ετών απο το οικοτροφείο της Σχολής Τυφλών Θεσσαλονίκης. 

Θεσσαλονίκη 12/10/2011

                                                                                                                    Αρ. Πρωτ. 117/11

                       

                Προς

ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

& ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΟΥ

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ &

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

κ. Α. ΛΟΒΕΡΔΟ

 

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ &

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

κ. Μ.  ΜΠΟΛΑΡΗ

 

ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

Κ. Γ. ΚΑΤΡΙΒΑΝΟ


Θέμα: ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟ ΚΕΑΤ (ΔΙΑΥΘΥΝΣΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ) ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΑΝΩ ΤΩΝ 18 ΕΤΩΝ

 

 Αξιότιμη κυρία Διοικήτρια,

 Την Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011, ξεκίνησε την λειτουργία του το ΙΕΚ Τειρεσίας – Χειριστές τηλεφωνικού κέντρου και εξυπηρέτησης πελατών, τα μαθήματα του οποίου διεξάγονται στο ΚΕΑΤ Θεσσαλονίκης και απευθύνονται σε άτομα με προβλήματα όρασης.

 Το πρώην Ίδρυμα Προστασίας Τυφλών Βορείου Ελλάδος «Ο ΗΛΙΟΣ» - Σχολή Τυφλών (νυν ΚΕΑΤ, Δ/νση Θεσ/νικης), από την ίδρυση και λειτουργία της Σχολής Τηλεφωνητών, εδώ και 40 χρόνια, προσφέρει τις υπηρεσίες φιλοξενίας και σίτισης στους σπουδαστές οι οποίοι προέρχονται από την επαρχία και οι οποίοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν το συγκεκριμένο τμήμα.

 Με την έναρξη του τμήματος τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, σκοπίμως δεν υπήρξε καμία ενημέρωση προς τους σπουδαστές οι οποίοι προέρχονται από την επαρχία, για την δυνατότητα φιλοξενίας τους στο οικοτροφείο του Ιδρύματος, παρόλο που οι αιτήσεις για την συμμετοχή τους στα μαθήματα του τμήματος είχαν κατατεθεί εδώ και μήνες στην ίδια την πρώην Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης.

 Παράλληλα, σπουδάστρια από την επαρχία, η οποία εξέφρασε την επιθυμία της για την φιλοξενία της στο οικοτροφείο, εισέπραξε αρνητική απάντηση από την διευθύντρια κα. Σ. Γκίκα, αναφέροντάς της χαρακτηριστικά ότι «στο οικοτροφείο δεν γίνονται δεκτά άτομα άνω των 18 ετών», ενώ και όλοι οι υπόλοιποι σπουδαστές που προέρχονται από την επαρχία χρήζουν φιλοξενίας στους χώρους της Σχολής Τυφλών. 

 Το Ίδρυμα Προστασίας Τυφλών Β.Ε «Ο ΗΛΙΟΣ» - Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης, από της ιδρύσεώς του και έως και σήμερα, έχει σαν σκοπό του την προστασία και εκπαίδευση όλων των ατόμων με προβλήματα όρασης ανεξαρτήτως ηλικίας. Αυτόν ακριβώς τον ρόλο της Σχολής επιδιώκουμε να διασφαλίσουμε και τώρα, έπειτα από την συγχώνευση της Σχολής Τυφλών Θεσσαλονίκης με το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, μετά τον πρόσφατο νόμο 3918/2011.

 Αντίθετα βλέπουμε σήμερα, ανάλγητα και χωρίς ίχνος ανθρωπιάς και εκπαιδευτικής προσέγγισης των εκπαιδευομένων, αυθαίρετα να παίρνεται η απόφαση αποκλεισμού τους από το οικοτροφείο του Ιδρύματος.

 Κυρία Διοικήτρια, για τα μέχρι σήμερα λειτουργικά προβλήματα που παρουσιάζονταν στην διεύθυνση της Θεσσαλονίκης, προβλήματα που λογικά θα υπάρχουν σε μία μεταβατική περίοδο, η μόνιμη απάντηση τόσο από εσάς όσο και από την διευθύντρια της Σχολής Τυφλών, ήταν η αναμονή του επικείμενου προεδρικού διατάγματος, το οποίο θα ρυθμίζει όλες τις λειτουργίες του ΚΕΑΤ. Παρόλα αυτά, για την εκπαίδευση και προστασία των ατόμων με προβλήματα όρασης άνω των 18 ετών, έρχεστε σήμερα με συνοπτικές διαδικασίες και όχι απλά δεν αναμένετε την έκδοση του προεδρικού διατάγματος αλλά αποφασίζετε κατά το δοκούν για ένα τόσο σημαντικό θέμα, τον αποκλεισμό από την φιλοξενία στο οικοτροφείο του Ιδρύματος των σπουδαστών με προβλήματα όρασης, που προέρχονται από την επαρχία και είναι άνω των 18 ετών.

 Κλείνοντας, σας επισημαίνουμε και πάλι κάτι που προφανώς έχετε αμελήσει, την επιδίωξή μας, που οφείλει να γίνει και δική σας, για την διασφάλιση μέσω του επικείμενου προεδρικού διατάγματος των μέχρι τώρα υπηρεσιών του πρώην Ιδρύματος Προστασίας Τυφλών Β.Ε. «Ο ΗΛΙΟΣ» - Σχολή Τυφλών, για την προστασία και εκπαίδευση στους χώρους του ΚΕΑΤ Θεσσαλονίκης, όλων των τυφλών, ανεξαρτήτως ηλικίας. Η ένταξη εξάλλου της Σχολής Τυφλών Θεσσαλονίκης στο ΚΕΑΤ, έγινε με σκοπό να επιλυθούν τα όποια προβλήματα λειτουργίας του Ιδρύματος και όχι για να προστεθούν νέα, όπως βλέπουμε να γίνεται σήμερα.

 

 

Για το Δ.Σ,

 

      Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                    Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΟΝΤΙΚΗΣ                                                                           ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΟΥΖΑΚΙΤΗΣ