Παρακάτω θα βρείτε επιστολή της Ε.Τ.Β.Ε. "Ο Λουδοβίκος Μπράϊγ"  προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, σχετικά με τη λειτουργία του οικοτροφείου της διεύθυνσης ΚΕΑΤ Θεσσαλονίκης.                                                                                            

                                                                                                                   Θεσσαλονίκη 26/6/2012

                                                                                                                    Αρ. Πρωτ. 66/12                   

 

                 Προς

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

κ. ΑΝΤΩΝΙΟ ΣΑΜΑΡΑ

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

·         ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

κ.  ΑΝΔΡΕΑ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟ

 

·         ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 

·         Ε.Σ.Α.ΜΕ.Α.

 

·         Μ.Μ.Ε.

 

Θέμα: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΤΥΦΛΩΝ

 

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Με την ευκαιρία της ανάληψης των νέων σας καθηκόντων, κατ’ αρχήν σας συγχαίρουμε για την εκλογή σας και σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο δύσκολο ομολογουμένως έργο σας, μέσα στις σημερινές συγκυρίες που όλοι βιώνουμε για τον τόπο μας. Δυστυχώς σε μία περίοδο κρίσης, τα πρώτα θύματα βλέπουμε να γίνονται οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, μέσα στις οποίες βρίσκονται τα άτομα με αναπηρίες και οι οικογένειες τους και ελπίδα όλων μας είναι με τις κατάλληλες πολιτικές που θα ακολουθηθούν το κλίμα να αντιστραφεί προς το γενικότερο συμφέρον της Ελληνικής κοινωνίας.

  Κύριε Πρωθυπουργέ, όπως γνωρίζετε, με το Νόμο 3918/11 «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις», το ιστορικό ίδρυμα της Σχολής Τυφλών Θεσσαλονίκης «Ο Ήλιος», πλέον συγχωνεύτηκε με το αντίστοιχο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, το οποίο λειτουργεί στην Καλλιθέα Αττικής, στον ενοποιημένο πλέον φορέα Ν.Π.Δ.Δ. Κ.Ε.Α.Τ.  Μέχρι και σήμερα δυστυχώς, η συγχώνευση αυτή, αντί να επιλύει τα όποια προβλήματα υπήρχαν στο παρελθόν και για τα οποία κάποιοι θεωρούσαν την συγχώνευση απαραίτητη, μάλλον τα αυξάνει, χωρίς ασφαλώς αυτά να οφείλονται στην ενοποίηση των δύο φορέων αυτή καθαυτή αλλά περισσότερο στην ελλιπή διοίκηση. Αξιοσημείωτο είναι επίσης και το γεγονός ότι μέχρι σήμερα, δεν έχει εκδοθεί ακόμα το Προεδρικό Διάταγμα που θα ρυθμίζει τις λειτουργίες του ενοποιημένου πλέον φορέα, παρά τις εξαγγελίες του πρώην υφυπουργού κυρίου Μπόλαρη, ότι αυτό είναι έτοιμο αλλά και τις κραυγές αγωνίας που εξέφραζαν οι φορείς των τυφλών.

  Η διεύθυνση Κ.Ε.Α.Τ. Καλλιθέας, μέχρι και σήμερα δέχεται στους χώρους της αποκλειστικά άτομα με προβλήματα όρασης έως 18 ετών, όπως ορίζεται και εφαρμόζεται στον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του Ιδρύματος. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που τα ενήλικα άτομα με προβλήματα όρασης απευθύνονταν μέχρι τώρα στην Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης για την εκπαίδευσή τους, η οποία Σχολή τους παρείχε την φιλοξενία στο Οικοτροφείο του Ιδρύματος για τα άτομα που προέρχονται από την επαρχία και την εκπαίδευση μεταξύ άλλων, κινητικότητας και προσανατολισμού, βασικών δεξιοτήτων κ.α. όλα απαραίτητα για την κοινωνική ενσωμάτωση και ανέλιξη ενός τυφλού ατόμου. Και δυστυχώς η τύφλωση και όλα τα προβλήματα όρασης δεν έχουν ηλικιακούς περιορισμούς. Όλα λοιπόν αυτά τα άτομα τα οποία σε κάποια φάση της ενήλικης ζωής τους αναγκάστηκαν να συμβιώσουν με μια διαφορετική κατάσταση, αυτή της τύφλωσης, απευθύνονταν μέχρι σήμερα στην Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης.

  Οι καταστάσεις σήμερα στην διεύθυνση ΚΕΑΤ Θεσσαλονίκης (πρώην Σχολή Τυφλών) δυστυχώς δείχνουν να απαξιώνουν πλήρως την προσωπικότητα και αξιοπρέπεια των τροφίμων του Ιδρύματος. Η διοίκηση της Σχολής σήμερα χωρίς ίχνος εκπαιδευτικής προσέγγισης καλεί τους τροφίμους (άνω των 18 ετών) για να τους ενημερώσει πως από την έναρξη του νέου Σχολικού έτους, τον Σεπτέμβριο 2012, δεν θα είναι δυνατή η διαμονή τους στο οικοτροφείο της Σχολής, καλώντας τους παράλληλα να φιλοξενηθούν άλλοι σε προνοιακές δομές για άτομα με βαριές αναπηρίες (Άγιος Παντελεήμονας), άλλοι σε διαμερίσματα διάσπαρτα σε όλη τη Θεσσαλονίκη. Άραγε οι υπεύθυνοι αυτών των πρακτικών δεν αντιλαμβάνονται πως αν κάποιος ήταν σε θέση να ζήσει αυτόνομος νοικιάζοντας ένα διαμέρισμα, δεν θα το έκανε εξαρχής ; και πως αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που αναζητά την στέγαση σε ένα προστατευόμενο περιβάλλον, το οποίο θα του προσφέρει τα απαραίτητα εφόδια εκπαίδευσης για την διαβίωσή του ;

  Έκπληξη επίσης μας προκαλεί πως μετά και από πιέσεις της Ε.Τ.Β.Ε. «Ο Λουδοβίκος Μπράιγ» η απάντηση του μέχρι πρότινος Υφυπουργού κυρίου Μπόλαρη σε σχετική επερώτηση βουλευτή στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ήταν πως δεν πρόκειται να εξαιρεθούν από την φιλοξενία στο οικοτροφείο του Ιδρύματος, άτομα και άνω των 18 ετών, τα οποία συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία. Παρόλα αυτά το αντίθετο δείχνουν οι πρακτικές της σημερινής διεύθυνσης του Ιδρύματος της Θεσσαλονίκης.

  Κύριε Πρωθυπουργέ, πάγια θέση μας είναι η ανάπτυξη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της πρώην Σχολής Τυφλών Θεσσαλονίκης, που τα τελευταία χρόνια έχουν απαξιωθεί και η παροχή εξειδικευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και φιλοξενίας σε όλα τα άτομα, ανεξαιρέτως ηλικίας, που χρήζουν εκπαίδευσης και προστασίας.

  Επειδή οι εξελίξεις τρέχουν, παρακαλούμε για την συμβολή σας, ανεξαρτήτως πολιτικών τοποθετήσεων καθώς η τύφλωση δεν έχει χρώμα, ώστε κανείς τυφλός, ανεξαρτήτως ηλικίας, να μην βρεθεί εκτός της πρώην Σχολής Τυφλών Θεσσαλονίκης, με την έναρξη του νέου Σχολικού έτους. Η έκδοση του επικείμενου Προεδρικού Διατάγματος για την λειτουργία του ενοποιημένου φορέα επιβάλλεται να περιλαμβάνει την εκπαίδευση και φιλοξενία στους χώρους του Ιδρύματος, όλων των ατόμων με προβλήματα όρασης ανεξαρτήτως ηλικίας.

 Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και παραμένουμε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση.

 

Με τιμή,

 

           Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΟΥΖΑΚΙΤΗΣ                                                                ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΚΩΛΗΣ