Παρακάτω θα βρείτε επιστολή της ΕΤΒΕ "Ο Λουδοβίκος Μπράιγ", σχετικά με το υπο διαβούλευση νομοσχέδιο Ειδικής Αγωγής. Δυστυχώς, οι προηγούμενοι δύο Νόμοι που αφορούσαν την Ειδική Αγωγή, δεν είχαν λάβει καμία μέριμνα για την εκπαίδευση του λευκού μπαστουνιού στους τυφλούς. Απο ότι φαίνεται ούτε το τωρινό νομοσχέδιο προβλέπει κάτι τέτοιο.  
                                                                                                                    Θεσσαλονίκη 24/4/2014
                                                                                                                    Αρ. Πρωτ. 38/14
                        

                    Προς 
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
κ. Κ. ΛΟΛΙΤΣΑ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
κ.Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
κ. Κ. ΓΚΙΟΥΛΕΚΑ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
κ. Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ


Θέμα: ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ


Αξιότιμε κ. Λολίτσα,
Εν όψει του  σχεδίου νόμου για την Ειδική Αγωγή, το οποίο έχει δοθεί προς δημόσια διαβούλευση, σας επισημαίνουμε την αναγκαιότητα προσθήκης συγκεκριμένης διάταξης, η οποία θα προσβλέπει στην πληρέστερη κοινωνική ένταξη των ατόμων με προβλήματα όρασης, τόσο όσων βρίσκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία όσο και των ενηλίκων.
 Επιτακτική κρίνεται η προσθήκη διάταξης στο Άρθρο 13, παρ. 3 «Ίδρυση και Οργάνωση των ΚΕΔΔΥ» η οποία θα περιλαμβάνει στο προσωπικό το οποίο τοποθετείται και υπηρετεί στα ΚΕΔΔΥ και την ειδικότητα κλάδου ΠΕ31 Εξειδικευμένου στην Κινητικότητα, τον Προσανατολισμό και τις δεξιότητες καθημερινής διαβίωσης των Τυφλών. Σας επισημαίνουμε την αναγκαιότητα στελέχωσης των ΚΕΔΔΥ στις έδρες των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων Νομών και Διαμερισμάτων με καταρτισμένους εκπαιδευτές Κινητικότητας – Προσανατολισμού, καθώς η εκπαίδευση των ατόμων με Τύφλωση ή/και Προβλήματα Όρασης είναι καθοριστικής και πρωτευούσης σημασίας για την για την ψυχοσωματική ανάπτυξη και ανεξαρτητοποίηση του ατόμο.
Οι εκπαιδευτές Κινητικότητας – Προσανατολισμού (μόνο επτά και μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη) είναι σήμερα επιφορτισμένοι με την εκπαίδευση στη χρήση του Λευκού Μπαστουνιού και των βασικών καθημερινών δεξιοτήτων, στοιχεία απαραίτητα σε κάθε ένα άτομο με Τύφλωση ή/και Προβλήματα Όρασης.
 Η έλλειψη στελέχωσης καταρτισμένων εκπαιδευτών στην λοιπή Ελληνική επικράτεια (πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης) αναγκάζει την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων Τυφλών και των Ατόμων με Προβλήματα Όρασης στην πλήρη κοινωνική τους απομόνωση, καθώς τους στερεί το βασικό αγαθό που τους προσφέρει η κοινωνικοποίηση και η αυτονομία μέσω της χρήσης του Λευκού Μπαστουνιού. 
Αναμένοντας τις άμεσες δικές σας ενέργειες για την προσθήκη της συγκεκριμένης ειδικότητας ΠΕ31 Εξειδικευμένου στην Κινητικότητα, τον Προσανατολισμό και τις δεξιότητες καθημερινής διαβίωσης των Τυφλών στο άρθρο 13, παρ. 3 του υπό διαβούλευση Νόμου, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση. 

Για το Δ.Σ,

           Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                  Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



  ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΟΥΖΑΚΙΤΗΣ                                                                          ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΚΩΛΗΣ

Τελευταία Ενημέρωση (Πέμπτη, 24 Απρίλιος 2014 10:07)