Σε παράσταση διαμαρτυρίας και τοποθέτηση προέβησαν την Δευτέρα 18 Μαΐου αντιπροσωπεία της Ένωσης Τυφλών Β.Ε. «Ο Λουδοβίκος Μπράιγ» στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, όπου συζητήθηκε μετά απο αίτημα του συλλόγου  μας το μείζον θέμα της σύστασης Γηροκομείου Τυφλών από τον Δήμο, βάσει και της δωρεάς που ο ίδιος ο Δήμος έχει αποδεχθεί ήδη από το 2007.
Από την τοποθέτηση των αρμοδίων του Δήμου (προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου κ. Π. Αβραμόπουλου και αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής κας. Κ. Γούλα) φάνηκε ότι έχουν γίνει προσπάθειες από την πλευρά του Δήμου να έρθει σε συνεννόηση με το Κέντρο Εκπαίδευσης  και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ). Καταδείχθηκαν επίσης δυστυχώς οι παλινδρομήσεις και οι αντιφάσεις των διοικούντων του ΚΕΑΤ όπως φάνηκε μέσα απο την αλληλογραφία τους που ενώ χρησιμοποιεί  το μεγαλύτερο μέρος των ακινήτων της εν λόγω δωρεάς , ενώ ξεκίνησε απο αρνητική διάθεση να συμβάλλει στην επίλυση του θέματος, το 2014 εγγράφως με το υπ’ αριθμ. 330 της 5ης/2/2014 έγγραφό του δήλωσε ότι δίνει 14 ακίνητα δικά του  αλλά χωρίς να κάνει αναφορά σε αυτά που ήδη χρησιμοποιεί και ανήκουν στην εν λόγω δωρεά και με όρο να είναι μέσα στην διοίκηση του υπο σύσταση γηροκομείου, ενώ τον Απρίλιο του 2015 με το έγγραφο υπ’ αριθμ. 916 της 3ης/4/2015 επίσης του ΚΕΑΤ προς τον Δήμο αμφισβητεί ότι τα ακίνητα της δωρεάς προς τον Δήμο περιήλθαν σε αυτόν με σύννομες διαδικασίες, δείχνοντας να αναδιπλώνεται. Η συμπεριφορά αυτή του ΚΕΑΤ έχει να κάνει καθαρά με την ταύτισή του και τον έλεγχο που δέχεται  από το επίσημο Κρατικοδίαιτο συνδικαλιστικό κίνημα των αναπήρων, βλ. Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών, ΕΣΑμεΑ, Εθνική Ομοσπονδία Αναπήρων, δημιουργώντας τους αμηχανία το ότι ένας τρίτος φορέας (Δήμος Θεσσαλονίκης) έχει την βούληση για σύσταση γηροκομείου, την στιγμή που οι ίδιοι δεν έχουν καν στην ατζέντα των συζητήσεών τους τα θέματα των τυφλών τρίτης ηλικίας
Όπως εξάλλου με σαφήνεια παρατήρησε του Δημοτικού Συμβουλίου εάν ήταν στην πρόθεση του ΚΕΑΤ και των άνωθεν να φτιάξουν γηροκομείο δεν θα είχε πρόβλημα ο Δήμος να τους δώσει την πρωτοβουλία για την σύστασή του. Η συγκεκριμένη τοποθέτηση του προέδρου του δημοτικού Συμβουλίου υποκρύπτει την πραγματική πρόθεση του Δήμου, να μην φτιάξει γηροκομείο Τυφλών.
 Όλες οι δημοτικές παρατάξεις στις τοποθετήσεις τους είχαν θετική εισήγηση για τη σύσταση του γηκομομείου Τυφλών.
Το συμπέρασμα που εξήχθη είναι ότι πρέπει να ασκηθούν πιέσεις προς το ΚΕΑΤ από το αρμόδιο Υπουργείο ώστε να βρεθεί ο κοινός τόπος για τα περαιτέρω.
Η ΕΤΒΕ “Ο Λουδοβίκος Μπράιγ” ως φορέας προασπιζόμενος τα συμφέροντα των Τυφλών, θα συνεχίζει να κρατάει το θέμα στην επικαιρότητα όπως έχει πράξει μέχρι τώρα που έχει υποχρεώσει να γίνουν τρεις συναντήσεις των Διοικητών του ΚΕΑΤ με τους αρμοδίους του Δήμου, τις αντίστοιχες νομικές υπηρεσίες και την αλληλογραφία που έχουν αναπτύξει με 15 επιστολές του Δήμου προς το ΚΕΑΤ και τους εμπλεκόμενους και 4 του ΚΕΑΤ προς τον Δήμο.  

Τελευταία Ενημέρωση (Δευτέρα, 08 Ιούνιος 2015 10:10)