Παρακάτω θα βρείτε την επιστολή που εστάλη στις 12/1/2010 σχετικά με την απόφαση επιβολής αντιτίμου σίτισης σε τυφλούς μή διαμένοντες στο Ίδρυμα της Σχολής Τυφλών Βορείου Ελλάδος.

 

Προς
ΙΔΡΥΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΤΥΦΛΩΝ Β. ΕΛΛΑΔΟΣ
         «Ο ΗΛΙΟΣ»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
 ΝΟΜΑΡΧΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
κ. Π. Ψωμιάδη
 ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
κ. Μαργαρίτη
 ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
ΣΧΟΛΗΣ ΤΥΦΛΩΝ


 Μετά λύπης μας πληροφορηθήκαμε την τελευταία απόφαση του Δ.Σ του Ιδρύματος Προστασίας Τυφλών Βορείου Ελλάδος «Ο ΗΛΙΟΣ», μεταξύ άλλων δυσσάρεστων που έχουν προηγηθεί το τελευταίο διάστημα, που αφορά στην καταβολή αντιτίμου σίτισης ύψους δεκαπέντε ευρώ ημερησίως από τυφλούς μη διαμένοντες στην Σχολή Τυφλών, οι οποίοι από ιδρύσεως της σιτίζονταν δωρεάν.
 Η απόφαση, η οποία ασφαλώς μας βρίσκει αντίθετους, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να εφαρμοστεί. Είναι ντροπή ένα ίδρυμα με προϋπολογισμό εκατομμυρίων ευρώ ετησίως να επιδιώκει το κέρδος από την καταβολή από τυφλά μοναχικά άτομα αντιτίμου για την σίτισή τους, την στιγμή που ορισμένοι εργαζόμενοι οι οποίοι από τον κανονισμό του ιδρύματος δεν το δικαιούνται, παρόλα αυτά σιτίζονται δωρεάν.
 Από την άλλη, αδιανόητη είναι η πρόθεση δημιουργίας χώρου ανάπαυσης των οδηγών – εργαζομένων σε χώρο του οικοτροφείου, την στιγμή που ζωτικός χώρος για τους τυφλούς διαμένοντες σε αυτό είναι ανύπαρκτος.
 Δυστυχώς τα παραπάνω δύο ζητήματα και ο τρόπος που αυτά μεθοδεύονται από την διοίκηση της Σχολής Τυφλών σε καμία περίπτωση δεν συνάδουν με τους σκοπούς ενός Ιδρύματος Προστασίας.