Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών, η Ένωση Τυφλών Βορείου Ελλάδος «Ο Λουδοβίκος Μπράιγ» και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών και Μαθητριών της Σχολής Τυφλών της πόλης μας, εκτιμώντας την καταστροφική και χωρίς διέξοδο κατάσταση που έχει περιέλθει το ιστορικό Ίδρυμα της Σχολής Τυφλών, με συναίσθηση ευθύνης ξεκινούν ανυποχώρητες αγωνιστικές κινητοποιήσεις που θα διαρκέσουν μέχρι τη στιγμή που ο προνοιακός και εκπαιδευτικός αυτός Φορέας Προστασίας Τυφλών Βορείου Ελλάδος να οδηγηθεί σε διαδικασία λειτουργικής επάρκειας.

            Το εναρκτήριο λάκτισμα του αγώνα μας αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε στην Νομαρχία Θεσσαλονίκης, η οποία εκτιμούμε ότι έχει ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης, και στη συνέχεια θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας με συμμετοχή όλων των συνδικαλιστικών Οργανώσεων Τυφλών με στόχο τα συναρμόδια Υπουργεία  στην πρωτεύουσα.

            Την Πέμπτη 15 Απριλίου, ώρα 10.00 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί προσυγκέντρωση στη Σχολή Τυφλών, Βασ. Όλγας 32, και ανάλογα με την προσέλευση σχεδιάστηκαν εναλλακτικές μορφές αγώνα με πορεία και συγκέντρωση έξω από την Νομαρχία. 

            Δηλώνουμε με πλήρη συναίσθηση της δυσχέρειας, στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε εις βάρος της Σχολής Τυφλών τις δυσμενείς οικονομικές συνέπειες που επιχειρούν αδίστακτα με τα μεθοδευμένα τους παιγνίδια οι κάθε λογής κερδοσκόποι και καιροσκόποι της πολιτικής του ντόπιου και διεθνούς κατεστημένου, προκειμένου να διαλύσουν το με αμέτρητους και οδυνηρούς αγώνες Κοινωνικό Κράτος στην πατρίδα μας.

            Υποστήκαμε για εικοσιπέντε ολόκληρα χρόνια με τον πιο περιφρονητικό τρόπο την ποντιοπιλατική συμπεριφορά της υπεύθυνης υποτιθέμενα Πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όλων των Κυβερνήσεων και Διοικήσεων που πέρασαν από τις προαναφερόμενες θέσεις ευθύνης. Έχουμε ως Κίνημα επιδείξει ιώβεια υπομονή και ανοχή όλα αυτά τα χρόνια, σε βαθμό που να κατηγορηθούμε για έλλειψη ενδιαφέροντος απέναντι στις νέες γενιές τυφλών που καθημερινά αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα σε όλους τους τομείς της ζωής τους. Φτάνει πια, το ποτήρι ξεχείλισε, δεν πάει άλλο, έχουμε χρέος να αγωνιστούμε με οποιοδήποτε τίμημα μέχρι την τελική δικαίωση.

            Δηλώνουμε με κατηγορηματικό τρόπο προς όλους τους αποδέκτες ότι δικαίωση για εμάς θα είναι:

            1ον) Η αντιμετώπιση του ελλείμματος που δημιουργήθηκε αργά, αλλά σταθερά την τελευταία δεκαπενταετία και έλαβε εκρηκτικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια με ευθύνη όλων των Διοικήσεων του Ιδρύματος, πρωταρχικά όμως της Πολιτείας και της αρμόδιας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που ουδέποτε επιχείρησαν να το καλύψουν όταν ακόμη ήταν σε ελεγχόμενα οικονομικά επίπεδα.

            Και επειδή το Κίνημα που εκπροσωπούμε δεν διέπεται από μια στείρα διεκδικητική εσωστρέφεια καλούμε τον Νομάρχη Θεσσαλονίκης κύριο Παναγιώτη Ψωμιάδη με απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου να εκχωρήσει την αρμοδιότητα που αφορά την Σχολή Τυφλών στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Επιπλέον, του προτείνουμε να συνεργαστεί με το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης έχοντας και τη δική μας υποστήριξη, ώστε να αρθούν κατ’ εξαίρεση οι «νομικοί φραγμοί» της μεταφοράς κονδυλίων ανάμεσα σε σχετικούς με την αρμοδιότητα κωδικούς και  να καταβληθούν άμεσα στο Ίδρυμα τα οφειλόμενα ποσά από τη Νομαρχία.                

            Συμπληρωματικά να ασκηθεί παρέμβαση στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την ρύθμιση των χρεών προς το Ι.Κ.Α. επίσης κατ’ εξαίρεση, γεγονός που διαμέσω της ασφαλιστικής ενημερότητας θα εξασφαλίσει στο Ίδρυμα την δυνατότητα να εκταμιεύει τις επιχορηγήσεις που προορίζονται για την λειτουργία του, δυνατότητα που σήμερα δεν διαθέτει.

            Τέλος, καλούμε για μια ακόμη ύστατη φορά τον διορισμένο από τον Νομάρχη Θεσσαλονίκης Πρόεδρο του Δ.Σ. του Ιδρύματος κύριο Βασίλειο Τουλίκα να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση για λήψη Κεφαλαίου Κίνησης, απόφαση την οποία έλαβε αυθαίρετα και προκλητικά, παρά την αντίθεση των δύο Εκπροσώπων Τυφλών και του Εκπροσώπου των Γονέων στο Δ.Σ. της Σχολής Τυφλών, η οποία εάν πραγματοποιηθεί θα φαλκιδεύσει επικίνδυνα το μέλλον του φορέα. Με την πράξη αυτή θα προσφέρει τις καλύτερες υπηρεσίες στην Τυφλότητα, την οποία  ο Νομάρχης του ανέθεσε με τον διορισμό του ως Πρόεδρο να υπηρετήσει.

            2ον) Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τα συναρμόδια Υπουργεία να σπάσουν τη σιωπή τους και να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί. Η Σχολή Τυφλών να εισέλθει σε διαδικασία επιτήρησης και καμία εξέλιξη ή απόφαση του Δ.Σ. στο μεταβατικό χρονικό διάστημα δεν θα πρέπει να λαμβάνεται χωρίς ενημέρωση των συναρμόδιων Υπουργείων, προεξάρχοντος του εποπτεύοντος Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

            Ειδικότερα το τελευταίο επιβάλλεται άμεσα να δρομολογήσει το θεσμικό ζήτημα του Ιδρύματος, αφού μάλιστα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος, μετατρέποντάς το από Ιδιωτικό σε Δημόσιο. Και η διαδικασία αυτή πρέπει να συμβεί ταχύτατα πριν να είναι πολύ αργά και η αρμοδιότητα καταστεί μετέωρη με την κατάργηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Στη συνέχεια να κληθούν τα συναρμόδια Υπουργεία να συμβάλλουν οικονομικά στον προνοιακό και εκπαιδευτικό φορέα που προσέφερε και πρέπει να συνεχίσει να προσφέρει ουσιαστικές υπηρεσίες στους τυφλούς της μισής και πάνω επικράτειας.

            Προτείνουμε με επίγνωση των δυσκολιών που υπάρχουν να μεταβιβαστεί η αρμοδιότητα από τη Νομαρχία στο αρμόδιο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με ορισμό Υπηρεσιακού Συμβουλίου που θα οδηγήσει με ομαλές διαδικασίες το Ίδρυμα στην κοινά αποδεκτή και βιώσιμη νομική του μορφή.

            Επισημαίνουμε ότι στους εργαζόμενους οφείλονται μισθοί τετραμήνου και δώρο Πάσχα, στο Ι.Κ.Α. οφείλονται οι αντίστοιχες εισφορές, ενώ οι προμηθευτές είναι απλήρωτοι για έναν και πλέον χρόνο. Τα ποσά των οφειλών γνωστοποιήθηκαν πριν ένα μήνα στο αρμόδιο Υπουργείο από την Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών και ζητήθηκε συνάντηση για τη λύση του προβλήματος. Πλην όμως το Υπουργείο δεν ανταποκρίθηκε μέχρι σήμερα στην πρόσκληση για την σωτηρία του φορέα. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι στην ουσία η αναστολή των παρεχόμενων υπηρεσιών εκπαίδευσης και προστασίας προς τους τυφλούς. Επιπλέον, το καθεστώς  αυθαιρεσίας που αναπτύσσεται καθημερινά λόγω της έκρυθμης οικονομικής κατάστασης θίγει άμεσα τους αποδέκτες των υπηρεσιών αυτών, υποβαθμίζοντας την υλοποίηση των σκοπών του Ιδρύματος.

Τελευταία Ενημέρωση (Τετάρτη, 14 Απρίλιος 2010 09:26)